EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR. Registrul Național al Cancerelor la Copil, susținut de un ONG. Alina Pătrăhău, Asociația Dăruiește Aripi: Vrem să vedem care este calitatea vieții acestor copii

EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR. Registrul Național al Cancerelor la Copil, susținut de un ONG. Alina Pătrăhău, Asociația Dăruiește Aripi: Vrem să vedem care este calitatea vieții acestor copii
Alina Pătrăhău, fondatoarea Asociației Dăruiește Aripi, la GÂNDUL FINANCIAR
Publicat: 01/06/2021, 20:55
Actualizat: 01/06/2021, 21:01

Registrul Național al Cancerelor la Copil este susținut, material și logistic, din 2018, de Asociația Dăruiește Aripi. Alina Pătrăhău, fondatoarea organizației non-profit, a vorbit, în emisiunea GÂNDUL FINANCIAR, despre rolul și impactul scontat al proiectului pentru ajutorarea micilor pacienți.

Registrul Național al Cancerelor la Copii își propune să furnizeze în mod continuu tabloul epidemiologic complet și actualizat al patologiei oncologice pediatrice pe teritoriul României, constituind o resursă cheie pentru cercetarea națională și internațională. Inițiat în 2009 de Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică (SROHP), proiectul este susținut material și logistic de Asociația Dăruiește Aripi, din 2018 și este funcțional și dezvoltat în parteneriat strategic cu asociația profesională și cu asistența tehnică a Institutului Oncologic „Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

Date necesare pentru viitoare politici publice

„Copilul cu cancer este viitorul adult, iar datele din registru ne oferă o cercetare pe termen lung a acestor copii. Ne dorim să știm ce se întâmplă cu ei. Ei se pierd din evidențele centrului de oncologie pediatrică, odată ce nu mai vin la spital”, a explicat Alina Pătrăhău, fondatoarea Asociației Dăruiește Aripi, la GÂNDUL FINANCIAR.

Costurile pentru susținerea Registrului s-au ridicat în primul an, 2018, la aproximativ 15.000 euro, apoi, în 2019, la 50.000 de euro, și cresc în fiecare an. De exemplu, în 2020 au fost implicați mai mulți experți care au optimizat și dezvoltat conceptul și conținutul platformei. Potrivit raportului de pe site-ul asociației, în trei ani, acestea s-au ridicat la peste 172.000 de euroiar costurile cresc în fiecare an.

„Ne dorim ca, cu acest registru, să cercetăm și să vedem care este calitatea vieții acestor copii, pentru că sunt viitorii adulți cu eventuale probleme. Dacă aceste probleme împiedică o calitate bună a vieții pentru acești copii, numai arătând statului date din acest registru poți iniția o soluție, o politică publică și îi poți ajuta pe acești copii”, a explicat Alina Pătrăhău.

Mihaela Bucurenci: „Ce ne dorim noi să facă statul este să folosească ceea ce facem noi”

Resursele financiare sunt limitate, dar în această fază, este mai importantă pentru dezvoltarea proiectului libertatea și lipsa piedicilor birocratice, spune dr. Mihaela Bucurenci, onsultant pentru programe de sănătate publică și coordonatorul Registrului Național al Cancerelor la Copil.

„Noi, fiind în faza asta de creștere, este important să nu ne lovim de birocrație, să nu ne lovim de proceudri rigide. Căruța asta a statului e foarte mare și frumoasă și bună, dar în momentul în care te legi de ea, trebuie să știi că ai în față o serie de blocaje și hârtope care, dacă te poți mișca singur și poți evita toate aceste reguli și corvezi administrative care încarcă îngrozitor toate proiectele și inițiativele minunate, atunci ai șansele să te miști și să prograsezi repede”, a explicat Mihaela Bucurenci, la GÂNDUL FINANCIAR.

„Pentru noi, pot să spun cu mâna pe inimă, faptul că nu am fost niciun moment sub umbrela sau în mâna statului a fost un lucru benefic. Ce ne dorim noi să facă statul este să folosească ceea ce facem noi. Noi, cu toată larghețea, punem la dispoziție datele și suntem gata să fim prezenți peste tot unde este nevoie pentru ca aceste informații să alimenteze decizii, pe baza lor să se ia decizii în cunoștință de cauză, este ceea ce vrem să oferim statului. Practic suntem în situația ca statul să primească ceea ce oferim, fără să fie neapărat nevoie ca statul să ne susțină financiar”, a detaliat coordonatorul Registrului Național al Cancerelor la Copil (RNCCR), care a vorbit la GÂNDUL FINANCIAR și de o colaborare cu start up-ul OncoChain.

Registrul a ajuns la o acoperire națională, respectiv a cazurilor din cele 13 secții ale spitalelor de referință în tratamentul onco-pediatric din România, ceea ce a permis analiza cazuisticiiși lansarea, în 2019, a studiului „Cancerul la Copil în România: incidență, distribuție, tendințe”, pentru anii 2010-2017.

Potrivit raportului, în medie, 414 copii și tineri (0-19 ani) sunt diagnosticați și tratați în fiecare an în clinicile de oncologie pediatrică (OP) din Romania. Raportul proiectului, după primii ani de susținere, aici.

În octombrie 2018, Registrul Naționalal Cancerelor la Copil a fost acceptat pentru afiliere de către Rețeaua Europeană a Registrelor de Cancer, iar anul trecut, asociației i-a fost acordat Premiul Cetățeanului European 2020, de către Parlamentul European, pentru Dezvoltarea RNCCR.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Oana Radu, obicei nociv. Ce obișnuia să facă atunci când ajungea la prieteni.
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații